Franske fund - og forbindelser

FARVER, INDRETNING, BOLIGSTIL

Tag med indenfor hos French Art & Vintage

Edith Piafs stemme er det første, der møder mig, da jeg åbner døren til French Art & Vintage på Gøteborgvej, hvor jeg har aftalt at mødes med indehaver Per Marc Pedersen. Jeg er nysgerrig på at høre mere om, hvorfor han har valgt at sælge fransk vintage i Aalborg.

De franske toner flyder ud af højtaleren og fylder lokalet. Den lægger en skøn grundstemning, som giver mig lyst til at gå på opdagelse. Mit blik har svært ved at hvile på én ting, før det fanges af en ny. Østerstallerkner i smukke farver, glasskabe, caféborde og lysestager smukt sat sammen med de rå vægge og skønne tapeter. Det første indtryk vidner om, at jeg skal mødes med en mand med en æstetisk sans et godt stykke over gennemsnittet.

Småborde, glasskabe og meget andet at gå på opdagelse i...

Per og jeg sætter os i en lille lædersofa, der har den helt rette patina. Her får vi os en snak om, hvordan det hele startede. – Kunst har altid interesseret mig, og min kunstsamling startede længe før min interesse for antikviteter og vintage, fortæller Per. Selvom min mors hjem var fyldt med antikviteter og kunst, var det kunsten, der først fangede mig. Moderen er fransk, så forbindelse til Frankrig stikker dybere end som så. Derudover har Per og hustruen et hus i Frankrig, som er indrettet med lokale fund. – Da vi i 2016 købte et stort hus i det nordjyske, opstod behovet for flere møbler og interiør. Vi ville gerne gøre det lidt anderledes end blot at købe nyt, så det var nærliggende at indlede jagten under et besøg i ferieboligen i det franske. Det var i den forbindelse, idéen til videresalg af de franske fund opstod. Der blev købt lidt mere med hjem end til husbehov. Indkøbsturene blev flere og flere, og i dag er Per afsted 6-8 gange om året på jagt efter nyt til butikken.

Man skal have øjnene med sig, for bag hvert hjørne i butikken gemmer der sig små og store skatte...

Til mit spørgsmål om, hvad der er særligt populært, svarer Per, at især gode bistroborde og havebænke ikke får lov at stå længe i butikken, før de finder nye hjem. Jeg spotter også masser af genstande, som må betegnes som Art deco. Måske fordi min egen kærlighed til denne stilperiode ikke fornægter sig. Begrebet betegner en særlig stil og strømning, som opstod omkring 1925. Kort kan den beskrives som værende elegant og funktionel på én og samme tid. Kunst og genstande fra perioden har et formsprog, som var et klart opgør med tidligere tiders idéer, om at man ikke kunne blande forskellige stilarter. I Art deco er man modig og overrasker både i formsprog og i materialevalg. Per afslører også, at stilen altid har betaget ham. – Den er jo udtryk for en sorgfri periode mellem de to verdenskrige. Den er legende og elegant, samtidig med at det er virkelig godt håndværk og høj kvalitet.

Vi taler lidt videre om stilen og kommer ind på indretning – og jeg spørger Per og et ”indretningsfif”. Til min store glæde opfordrer han til at være modig og til at bruge kontraster.

– I mit eget hjem mikser jeg den moderne kunst med gamle møbler. I det miks opstår der ofte et unikt udtryk, som ikke ligner naboens, og det kan jeg godt lide. Indretning må gerne overraske, være personlig og gøre os nysgerrige. Man må gerne gå lidt på opdagelse – lidt som i butikken her.

Jeg er lidt nysgerrig på, om der er nye planer for butikken på Gøteborgvej. – I løbet af foråret vil jeg inddrage udearealet til krukker, parkbænke, fontæner og alt til haven. Der skal skabes en lille oase til inspiration for dem, som elsker haven – eller måske blot altanen. Snakken om fontæner tænder et særligt lys i Pers øjne, så jeg spørger ind til fontænerne, for det er ikke det, jeg møder mest, når jeg besøger mine kunder. – Jeg var engang ved at købe en gigantisk fontæne, som havde stået på Hotel Ritz. At jeg ikke fik den med hjem, skyldtes logistikken og fragten. Det er dog et af de køb, jeg stadig fortryder ikke at have gjort. Den fontæne og en femarmet lygtepæl, som igen var nærmest umulig at få fragtet til Danmark. Mindre kan også gøre det, for jeg bemærker et par mindre lygtepæle og fontæner bag sofaen. Lyden af vandet, der rinder tilføjer en særlig dimension og gør stemningen i butikken endnu mere autentisk.

Mens non je ne regrette rien toner ud, pakker jeg pen og papir sammen og beslutter mig for at kigge lidt nærmere på østerstallerknerne. De er ikke til at stå for, og jeg køber et par stykker med hjem. Jeg er helt sikker på, jeg ville have fortrudt, hvis de var blevet stående.

Find French Art & Vintage her:

Instagram: https://www.instagram.com/french_art_and_vintage/

Facebook: https://www.facebook.com/frenchartandvintage

Den fysiske butik: Gøteborgvej 3, 9200 Aalborg SV

Fra uge 15 2024 er åbningstiderne i butikken: onsdag 17-19, torsdag 12-17, fredag 12-16 og søndag 11-14

Per Marc Pedersen bag disken i butikken på Gøteborgvej

Anita Wodstrup Madsen, indretningskonsulent og ejer af Boligstil siden 2004.

Selvom jeg er vokset op i Thy tæt på naturen, elsker roen og især Vesterhavet, holder jeg rigtig meget af at gøre en forskel indenfor.

I dag bor jeg i Aalborg, hvor Boligstil også er at finde.

Jeg har indrettet og udrettet meget igennem årene – her kan du læse om lidt af det…

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere