Blog, Indretning

Urealistisk boligdrøm?

Den 31. jan 2011 af Anita

Husk det formelle inden du svømmer hen i en måske urealistisk boligdrøm. Jeg har lavet en huskeliste til de formelle ting, du bør tænke over, når du bygger nyt eller bygger til. Den kan forhindre dig i at begå fatale fejl og hjælpe dig i din planlægning.

Huskeliste

 

Økonomi
Før du går i gang med dit byggeprojekt, er der mange ting, du bør overveje. Først og fremmest er der økonomien. Du skal gøre de samme overvejelser, som når du køber bolig. Hvor meget må det koste, og hvor meget kan/vil du betale i afdrag? Derfor skal du starte med en tur i banken.

I banken kan du få opstillet et budget, så du kan få overblik over din økonomi, og hvor meget din bolig vil komme til at koste. Banken kan ligeledes hjælpe dig med finansiering af projektet. Her kan du få oplyst dine muligheder for lån, og hvilke lån banken har til finansiering. Ønsker du at spørge en uvildig rådgiver til råds, kan jeg anbefale dig at kontakte http://uvildige.dk

Glem ikke...
Når du vil bygge, skal du tage kontakt til din kommunes tekniske forvaltning. Der kan være forskellige procedurer fra kommune til kommune. Gå ind på kommunens hjemmeside og klik dig frem til den tekniske forvaltning.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at inden du går i gang, skal du have en byggetilladelse. Det kræves for nybygning af blandt andet enfamilieshuse. Vil du derimod ny- eller tilbygge en garage, carport med videre, kræver det kun en anmeldelse.

Jura
Det kan være svært at overskue og forstå alle de juridiske områder, når du skal i gang med at bygge. Du kan få brug for at kontakte en advokat. Men hvis du på egen hånd vil have indblik i den juridiske proces ved et byggeri, kan du finde en del svar hos www.retraad.dk

Tjek lige firmaet
Når du har fundet et firma, der skal bygge dit hus eller din tilbygning, er det en god idé at tjekke virksomheden. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen foreslår, at du går ind på www.cvr.dk, hvor du kan hente selskabets regnskab. Læs det inden du handler med nogen, og alliér dig med en rådgiver, hvis der er tale om større beløb.

Håndværkere
Når økonomi, tegninger og tilladelser er på plads, kan byggeriet af huset begynde. For de fleste mennesker er det nødvendigt at hyre håndværkere til dette stadie. Måske har du hørt historier om problemer med håndværkere, og derfor er du nervøs for, hvordan byggeriet skal forløbe.

Forbrugerrådet og Håndværksrådet har udviklet en samarbejdsvejledning til forbrugere og håndværksvirksomheder. Denne vejledning er udarbejdet for at undgå misforståelser mellem forbrugeren og håndværkervirksomheden under en byggesag. Du kan se den her: http://www.forbrugerraadet.dk/raad-alle/alle/haandvrk/

Hvis det går galt
Det kan ske, at der opstår problemer med byggeriet. Hvis du vil klage over selskabet, der bygger dit hus, skal det ske til Byggeriets Ankenævn: www.byggerietsankenaevn.dk

Kommentarer til indlægget
Lene Holm siger
31/01/11 kl. 17:14
En god idee er at lave et budget, med alle udgifter. Tjek priser på materialer og arbejdsløn- sæt budgettet op og hvergang der bliver brugt bare en krone så skriv det i budgettet. så der hele tiden er styr på saldoen. I excel kan man lave et regneark - her kan man taste alle sine tal ind og lave det således at man skriver sin max bygge omkostninger ind. Når man så  har købt ind og skrevet det i regnearket tælle det selv ned og du kan hele tiden holde øje med hvormeget du har tilbage. Vi byggede selv om for 750.000 for 3 år siden og fik efterfølgende meget ros af vorest bank fordi vi havde holdt os så tæt på budgetrammen.
Anita siger
02/02/11 kl. 08:16
Kære Lene
 
Tusind tak for dit indspark - du har fuldstændig ret. Uden økonomisk overblik kan drømmen hurtigt briste. 
 
Bedste hilsner
Anita 
 
Dit navn

Din email (bliver ikke vist)

Skriv din kommentar: