Oprydningshjælp - ville du skamme dig?

Oprydningshjælp - ville du skamme dig?

De fleste af os går i stå en gang imellem – sådan i stå med livet og vores hverdag. Måske har vi bare presset os selv lidt for meget liiiidt for længe. Nogle går helt i sort og ind i en længerevarende krise, hvor de må trække stikket og bare lade verden køre forbi.

Når verden kører forbi, og det virker uoverskueligt nogensinde at deltage i den igen, har det for langt de fleste den konsekvens, at hjemmet bliver lige så kaotisk som følelserne og tankerne. Dette kaos påvirker rigtig negativt det menneske, som forsøger at få fodfæste i livet igen.

Jeg oplever mange mennesker, som efter lang tids sygdom, en stor sorg eller en uhyggelig svær skilsmisse ikke kan overskue at få deres hjem på ret køl igen. Forståeligt nok har der ikke været overskud til blot de basale rutiner i hjemmet. Alt står stille – intet bliver smidt ud – ting hober sig op. Sådan er det.

Det er en uoverkommelig opgave og en kæmpe belastning at navigere i et hjem, hvor intet længere har sin plads. Det er netop det: at intet længere har en plads – at alt flyder, der påvirker de fleste negativt efter en krise. Lige her er der brug for overblik og ro. Rolige overflader, struktur og orden. Det betyder uendelig meget for overskuddet og en nogenlunde stabil kurve opad i helingsprocessen, at hjemmet fungerer godt.

Jeg tager fat
I 20 år har jeg hjulpet mennesker, der på den ene eller anden måde har været igennem en hård periode i deres liv. Hjulpet dem med at gøre deres hjem til en funktionel base, hvor de har kunnet lade op. Lade op og nurse sig selv.

Helt konkret bliver jeg booket til en dag eller to – sjældent kræver det mere end det. Jeg ankommer hos min kunde i arbejdstøjet. Min kunde har måske en kop kaffe klar, og vi gennemgår boligen sammen og får lagt en slagplan.

Så går vi i gang. Ofte er det blot kunden og mig. Af og til er der en god ven med. Så rydder vi op, drikker lidt kaffe og ryddet op. Endnu har jeg ikke været hos en kunde, som ikke blev overrasket over, hvor langt vi er nået.

Glade – og overraskede kunder
I sidste uge var jeg hos en kunde på Sjælland. En kvinde midt i fyrrene med to hjemmeboende børn. På to dage nåede vi to at gennemgå hele hjemmet. Vi fik sorteret tøj til genbrug, sorteret affald til genbrugspladsen (jeg er ikke tilhænger af, at alt bare smides i en sort sæk). Vi fik skabt orden i hendes køkkenskabe, klædeskabene og entréen. Der blev flyttet om i stuen, så den blev langt mere hyggelig og funktionel. Soveværelse og teenageværelse byttede funktion – og så fik vi samlet tre flyttekasser med nostalgi-ting, som min kunde selv kan sortere til efteråret… En af faldgruberne, når man rydder op, er at gå i stå i minderne – en børnetegning – et skævt askebæger drejet af optimistiske børnehænder. Derfor vælger jeg næsten altid at lave et par kasser, som kan sorteres i ro og mag senere. Så kan vi nemlig komme videre.

Jeg fik et stort knus af min kunde, da jeg gik. Da jeg kom hjem tikkede der et billede ind på mobilen af en glad kvinde med et glas rødvin – henslængt i sin sofa.

Ville du skamme dig?
Jeg kan og vil rigtig gerne hjælpe endnu flere, men kun et fåtal af de mennesker, som har brug for hjælpen, får ringet til mig. De skammer sig over deres manglende overskud. De skammer sig over, at de ikke har bedt om hjælp før. De skammer sig over at bede om hjælp nu. Jeg fordømmer ingen – jeg har kun respekt for, at man beder om hjælp. Respekt for ønsket om at komme videre i livet. Jeg har respekt for det mod, der ligger bag. Jeg ved, der ofte er taget tilløb længe, inden der bliver ringet…

Drop skammen – den hører slet ikke til her. Det er en ærlig sag at have trukket stikket og ladet stå til også selv om det er i flere år. Mennesker skammer sig generelt alt for meget. Drop skammen og damebladene (så skal du heller ikke køre dem på genbrugspladsen) Snup boligmagasinerne med i samme omgang. Der er ofte kun stuer, man ikke må sidde i – dem er der alligevel ingen, der slapper af i og trives i. Det er hjem, man trives i – får energi af at være i – det er de hjem, jeg laver…

Og ved du hvad?
Rigtig mange mennesker har bare for mange ting – og alt for travlt. Dem hjælper jeg også med systemer og oprydning. Så kan de nemlig løbe endnu stærkere, hvis de orker.

Bare giv mig et kald, så rykker jeg ud51 22 14 26

Anita Wodstrup Madsen, indretningskonsulent og ejer af Boligstil siden 2004.

Selvom jeg er vokset op i Thy tæt på naturen, elsker roen og især Vesterhavet, holder jeg rigtig meget af at gøre en forskel indenfor.

I dag bor jeg i Aalborg, hvor Boligstil også er at finde.

Jeg har indrettet og udrettet meget igennem årene – her kan du læse om lidt af det…

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere