7 tips til retroindretning

7 tips til retroindretning

Hvis du er bange for, at det bliver for meget af det gode. At din indretning kommer til at ligne en tidslomme fra din barndom. Så har du måske ladet de fine retroting stå på loppemarkederne. Men har du alligevel lyst til at prøve kræfter med retro, er her 7 tips til, hvordan du kan bruge de skønne ting uden, det hele bliver orange og mørkebrunt – og umbragrønt… Ordet ”retro” betyder: stil, stemning, fænomen der er gammeldags, ofte på en nostalgisk måde. Stilmæssigt er retro for mig især effekter fra 50′erne, 60′erne, 70′erne og starten af 80′erne. For nogen er det bare gammeldags og kedeligt. For andre er retroindretning det eneste rigtige. Hvordan har du det med retro – tør du?

Brug farver
Du behøver ikke gå helt bananas(gul), men vær ikke bange for at bruge stærke farver som gul, orange, rød, olivengrøn og blå. Pastelfarver er også gode – men pas på med ikke kun at bruge pastelfarver. Sæt en enkelt pangfarve ind mellem de sarte farver.

Vælger du en stærk farve, så vær tro mod den. Bland ikke alle de stærke farver sammen . det bliver hurtigt rodet og ganske enkelt for meget. Måske skal du vælge møbler i en forholdsvis neutral farve og så give den gas med puder og andre småting i farver.

De organiske former giver karakter
En typisk moderne indretning er kendetegnet af de rene linjer, hårde materialer, få farver og kantede vinkler. Bor du i en moderne bolig, kan du med fordel tilføre organiske og bløde former. Det kan være dine spisebordsstole, der er organiske sammen med et meget kantet spisebord. De organiske former blev for alvor en del af indretningen, da plastik og glasfiber blev en del af møbelproduktionen. Tænk på Verner Pantons ”Chair Classic” eller på Eames Plastic Chair (DSR). Brug også gerne lamper med organiske former. De bliver nærmest skulpturer i din indretning.

Vær modig med enkelte møbler
Måske behøver sofaen ikke ligner et sæt Dalí læber, men brug gerne et enkelt sjovt og anderledes møbel indimellem. En skulpturel stol i en pangfarve måske. Er du lidt modig med dine møbler, giver du også din indretning noget humor og kant. Vil du bruge en del penge på et helt særligt møbel, kunne du kigge nærmere på fx Ball Chair (oprindeligt designet af Eero Aarnio) Eller hvad med Eames La Chaise? Det er og bliver min retrofavorit.

Vægge med kant
Tapet har længe været en del af en moderne indretning. En enkelt væg med tapet kan betyde ALT for stilen. Dit mod er afgørende for dit valg af mønster og farve. Mit råd er at vælge lige en tand mere sikkert end, du egentlig fristes til. Så holder væggen lidt længere. Du synes med andre ord den er skønnere i længere tid, end hvis du går all-in med orange og brune geometriske former.

De vigtige detaljer
Ligegyldig hvilken stil, du indretter dig med, så ligger det hele i detaljen. Detaljen skaber helhed. Også når det gælder retroindretning. Små figurer i teaktræ, lysestager i presset farvet glas, en tallerkenrække med stentøjsstel. Der er masser af ting, du kan bruge til at skabe den helt rigtige stil og stemning.

Tekstiler gør en verden til forskel
Du behøver ikke sætte store gardiner op for at skabe retrostil. En fin dug, et par farvestrålende puder eller måske et vægtæppe, hvis du virkelig er til gennemført retro. Du kender helt sikkert Marimekko design, som stadig den dag i dag er populært til boligen. Her er glade farver, smukke mønstrer og en stil, der er helt sin egen.

Retro er (ofte) billigt
Gå på loppemarked og gør et kup. Det er stadig muligt at finde smukke retroting til billige penge, men mange steder skal man dog betale en god sum penge for at få sin favoritting med hjem. Men hav tålmodighed. Besøg mindre markeder og garagesalg. Der kan du være særlig heldig.

Anita Wodstrup Madsen, indretningskonsulent og ejer af Boligstil siden 2004.

Selvom jeg er vokset op i Thy tæt på naturen, elsker roen og især Vesterhavet, holder jeg rigtig meget af at gøre en forskel indenfor.

I dag bor jeg i Aalborg, hvor Boligstil også er at finde.

Jeg har indrettet og udrettet meget igennem årene – her kan du læse om lidt af det…

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere